Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

Debian vs. Ubuntu: Mikä Linux-jakelu sinun tulisi valita?

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: Debian vs. Ubuntu: Mikä Linux-jakelu sinun tulisi valita?

Jos olet uusi Linux-ekosysteemissä, Debian vs Ubuntu -keskusteluun pääseminen voi olla stressaavaa. Kyllä, Linux on hieno, mutta pelkkä valinta kaikkien eri versioiden ja makujen välillä voi tuntua pelottavalta, varsinkin aloittelijoille.

Tässä artikkelissa vertaamme Debiania ja Ubuntua auttaaksemme sinua päättämään, mikä sopii sinulle parhaiten.

Yksi vanhimmista Linux-pohjaisista järjestelmistä, Debianin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1993. Siitä lähtien Debian on tunnettu vakaudestaan ​​ja vahvasta sitoutumisestaan ​​avoimen lähdekoodin yhteisöön. Huomaa myös, että Debian on täysin yhteisövetoinen, mikä yleensä johtaa suureen yhteisön tukeen. Vakauden ja yksinkertaisuuden ansiosta on ollut monia suosittuja Debian-jakeluja, kuten Fedora, Parrot OS, Deepin ja paljon muuta.

Ubuntu perustuu itse asiassa Debianiin ja on Debian-jakelu melkein kaikin tavoin. Kuitenkin sen suosion vuoksi sitä käsitellään kokonaan erillisenä käyttöjärjestelmänä. Vaikka yhteisö tukee täysin Debiania, Canonical on Ubuntusta vastaava yritys. Omalla kehitysyhtiöllä Ubuntu on parantanut yleistä käyttökokemusta.

Kuten mainittiin, Ubuntu on Debian-jakelu, mikä tarkoittaa, että heillä on paljon yhteistä. Niiden välillä on kuitenkin myös useita eroja.

Vapautusjaksot

Suurin ero näiden kahden välillä on niiden vapautumisjaksot. Koska Ubuntulla on takanaan oma kehittäjäryhmä, kaksi versiota julkaistaan ​​vuosittain ja LTS (Long Term Support) -versio kahden vuoden välein, jota tuetaan jopa viisi vuotta julkaisun jälkeen. Uusin LTS-versio on Ubuntu 20, joka tunnetaan myös nimellä Focal Fossa.

Debianilla ei ole virallista julkaisujaksoa, mutta uusi versio ilmestyy noin kahden vuoden välein. Hauska tosiasia: Julkaisut on nimetty Toy Story -sarjan hahmojen mukaan, ja uusin julkaisu on nimeltään Buster.

Debianilta on toinen julkaisu nimeltä Debian Unstable, ja se on juuri sitä, miltä se kuulostaa. Tämä on epävakaa versio käyttöjärjestelmästä, jota päivitetään usein ja joka on tarkoitettu testaajille ja kehittäjille. Uusin epävakaa julkaisu on nimeltään Sid, Toy Storyn lapsi, joka rikkoo jatkuvasti kaikki lelut.

vakautta

Kuten jo mainittiin, Debian tunnetaan ehdottomasta vakaudestaan. Tämä on myös tärkein syy siihen, miksi Debiania suositaan palvelintoteutuksissa. Jos harvinaiset päivitykset eivät ole sinulle ongelma, voit käyttää Debiania saadaksesi tarvittavan käyttöjärjestelmän vakauden.

Ubuntu on myös melko vakaa. Siellä täällä on kuitenkin muutamia virheitä ja häiriöitä, jotka useimmissa tapauksissa korjataan nopeasti. Ubuntu suositaan yleensä henkilökohtaiseen käyttöön.

Järjestelmän nopeus

Tässä on melko yksinkertainen vertailu näiden kahden välillä. Molemmat tuntuvat näppäriltä ja toimivat sujuvasti lähes kaikissa järjestelmäkokoonpanoissa. Jos meidän on kuitenkin todella valittava ero, saatat pitää joitain Ubuntun lisäominaisuuksia bloatware-ohjelmina.

Debian tarjoaa Linux-järjestelmän ytimelle uskollisemman kokemuksen. Suorituskyky on edelleen pääosin sama.

Ohjelmistotuki/varastot

Suosionsa ansiosta Ubuntulla on laaja ohjelmistotuki, joten se on helppo valinta tässä kategoriassa. Voit lisätä tarvittaessa ohjelmistovarastot, mutta useimmissa tapauksissa oletusvarastot riittävät.

Ubuntu tukee PPA:ta tai Personal Package Archivea, jota käytetään lisäämään järjestelmään ylimääräisiä repoja ja joita useat ohjelmiston johtajat käyttävät myös ohjelmistojen asentamiseen ja/tai päivittämiseen. Lisäksi Canonical työskenteli todella kovasti myös sen parissa Snapcraftkeskeinen sovellusten julkaisu- ja asennusalusta Linux-jakeluille.

Debian tukee myös PPA:ta, mikä tarkoittaa, että voit lisätä lisää repoja, koska vakiovarastot perustuvat enimmäkseen avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin. Tämä on myös yksi syy siihen, miksi käyttöjärjestelmä kiinnostaa ihmisiä. Jos sinulla on kuitenkin laitteistoa, joka vaatii omia ohjaimia, ongelmia voi ilmetä.

Työpöytäympäristöt

Molemmat versiot tarjoavat suuren valikoiman työpöytäympäristöjä. He vain käsittelevät sitä eri tavalla. Debian on saatavilla GNOME-, Cinnamon-, Xfce-, KDE-, MATE-, LXDE-, LXQt- ja Standard-muodoissa – joten Debian ilman graafista käyttöliittymää.

Ubuntu puolestaan ​​käsittelee jokaista työpöytäympäristöä erillisenä versiona. Vaikka Ubuntu itse toimii GNOMElla, sen versiot toimivat eri ympäristöissä – Kubuntu (KDE), Xubuntu (Xfce), Lubuntu (LXQt), Ubuntu MATE (MATE) ja Ubuntu Budgie (Budgie).

asennus

Debian käyttää Debianin asennusohjelmaa, joka perustuu nCursesiin. Ubuntu puolestaan ​​käyttää Ubiquity-nimistä asennusohjelmaa. Vaikka molemmilla asentajilla on graafinen käyttöliittymä, nCurses tarjoaa paljon enemmän mukautusvaihtoehtoja asennuksen aikana.

Kaikki nämä vaihtoehdot voivat kuitenkin olla pelottavia ja hämmentäviä aloittelijalle, minkä vuoksi on parempi pysyä Ubuntun Ubiquityssä.

Kehitys

Tämä ei ehkä ole iso asia useimmille ihmisille, mutta se on silti ratkaiseva molemmille versioille. Debian on täysin yhteisökeskeinen ja nauttii koko avoimen lähdekoodin yhteisön aktiivisesta osallistumisesta. Tämä varmistaa hajautetun kehityksen, eli jos yksi kehittäjistä lähtee, toinen ottaa mielellään tilalle.

Ubuntu puolestaan ​​on Canonicalin kehittämä. Se on hyvä ja hyvä, mutta jos Canonical päättää lopettaa Ubuntun kehittämisen, niin epätodennäköiseltä kuin se saattaakin tuntua, se aiheuttaa lähes varmasti tuhoa Ubuntulle ja sadoille käyttöjärjestelmän tukemille jakeluille.

Sisältää Debian Ubuntun

vakautta Tunnettu vakaudestaan. Lähes ei virheitä. Siellä täällä on muutamia bugeja ja virheitä.
Järjestelmän nopeus Toimii hyvin lähes kaikissa kokoonpanoissa. Toimii hyvin, mutta sisältää jo lisäohjelmistoja.
Ohjelmistotuki Ainoastaan ​​avoimen lähdekoodin tietovarastot. Erinomainen käyttövalmis ohjelmistotuki. Lisätietovarastoja voidaan lisätä tarvittaessa.
Päivittää Ei kiinteää vapautusjaksoa. Kaksi versiota julkaistaan ​​vuosittain ja LTS-versio kahden vuoden välein.
käyttäjäystävällisyys Sopii paremmin ammatti-/keskitason Linux-käyttäjille. Ihanteellinen kaikille Linuxin tuntemuksesta riippumatta.

Debian ja Ubuntu ovat molemmat melko täydellisiä Linux-versioita, jotka voivat tehdä mitä haluat. Valinta tässä riippuu täysin Sovelluksesta.

Jos haluat helppokäyttöisen, all-in-one Linux-kokemuksen, olitpa aloittelija tai ammattilainen, erinomaisella ohjelmistotuella ja säännöllisillä päivityksillä; Ubuntu on ilmeinen valinta. Se voidaan helposti mukauttaa tarpeisiisi ja tarkoituksiin.

Jos kuitenkin haluat kevyen, avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän etkä välitä päivityksistä, Debian on hyvä valinta. Monet kehittäjät käyttävät Debiania sen vertaansa vailla olevan vakauden vuoksi.