Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

H.265 vs. H.264: 5 keskeistä eroa

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: H.265 vs. H.264: 5 keskeistä eroa

H.265, joka tunnetaan myös nimellä High-Efficiency Video Coding (HEVC) ja MPEG-H Part 2, on yksi uusista videopakkausstandardeista, jotka on kehitetty seuraavan sukupolven teräväpiirtovideoita varten.

Formaatti on erittäin suositun H.264-standardin seuraaja, joka tunnetaan myös nimellä AVC tai MPEG-4 Part 10, ja tarjoaa merkittäviä parannuksia edeltäjäänsä verrattuna.

Tässä artikkelissa vertaamme näitä kahta standardia saadaksemme selville, kumpi on parempi ja mitkä keskeiset erot viidellä parametrilla on, mukaan lukien pakkaus, laitteistotuki, rinnakkaiskäsittely ja paljon muuta.

Yleensä H.265 tarjoaa paljon paremman pakkauksen kuin H.264. Uusi standardi voi melkein kaksinkertaistaa pakkauksen, joten video vie puolet vähemmän tilaa. Erittäin hyödyllinen, kun olet liikkeellä ja sinulla on 4K tai korkeamman resoluution materiaalia.

Toisin sanoen video, jolla on sama tiedostokoko ja bittinopeus, voi lopulta näyttää huomattavasti paremmalta.

On kuitenkin tilanteita, joissa H.264 voi menestyä seuraajaansa paremmin. Tämä johtuu pääasiassa eroista tavassa, jolla molemmat koodaavat videoita.

H.265 käyttää koodaukseen 16×16, 32×32 tai 64×64 lohkoja (kutsutaan myös koodauspuuyksiköiksi tai CTU:iksi). Sitä vastoin H.264 käyttää 4×4 tai 8×8 lohkoja. Tämä antaa H.264:lle etuja verrattuna pienten yksityiskohtien säilyttämiseen, jotka eivät ehkä ole visuaalisesti havaittavissa, mutta jotka voidaan havaita PSNR-testeissä.

PSNR-testit ovat kuitenkin rajallisia objektiivisen laadun arvioinnissa, koska tulokset eivät aina vastaa havaittua videon laatua. Uudemmat testimenetelmät, kuten SSIM, VMAF ja MS-SSIM, vastaavat paremmin ihmissilmää ja antavat merkityksellisemmän arvion todellisesta näön laadusta.

Videoiden pakkaamisessa on kyse kuvien välisen liikkeen ennustamisesta. H.265 tuo merkittäviä parannuksia liikkeen ennustamiseen ja kompensointiin, mikä tarkoittaa pienempää tiedostokokoa ja parempaa laatua.

Yleensä tämä toimii havaitsemalla pikselien sijainnin muutoksen. Jos muutosta ei tapahdu, tehokas koodekki voi säästää tiedostotilaa osoittamalla vanhaan pikseliin sen sijaan, että se luoisi sen uudelleen samaan paikkaan.

Tämä voidaan siirtää hyvin myös yleiseen kehyksen sisäiseen ennustukseen. Videokuvien liikettä voidaan ennustaa kuvaamalla pikseleitä matemaattisella funktiolla, joka vie vähemmän tilaa kuin todellinen pikselidata ja vaikuttaa siten tiedoston kokoon.

H.265 ylittää edeltäjänsä tässä edistyneemmällä ennustetoiminnolla, joka pystyy tarkkailemaan 33 suuntaa verrattuna H.264:n yhdeksään suuntaan.

Kun uudemmat prosessorit integroivat enemmän ytimiä ja säikeitä kuin koskaan ennen, uudemmat pakkausstandardit voivat jakaa videon ja jakaa työn useisiin ytimiin, jotta työ saadaan tehtyä tehokkaammin ja nopeammin.

H.265 jakaa jokaisen kehyksen ruutuihin ja viipaleisiin, joista jokainen voidaan purkaa muusta kehyksestä riippumatta, mikä mahdollistaa paremman rinnakkaiskäsittelyn. Kun videoresoluutio kasvaa jatkuvasti, tämä parantunut tehokkuus voi olla ratkaisevan tärkeää videoiden dekoodauksessa toistettavalla kuvanopeudella alemmilla laitteilla.

Vaikka H.264 pystyy käsittelemään helposti 1080p-videota ja Mahdollisesti jopa laajentamaan sen 2K-videoon, kosketamme vain jäävuoren huippua videon resoluution suhteen.

Tällä hetkellä vain harvat kamerat voivat tallentaa 8K-videota ja vielä harvemmat näytöt voivat näyttää videota tällä resoluutiolla. Kuitenkin, kun 4K saa pitoa päivä päivältä, voimme odottaa, että 4K ja 8K UHD tulee pian alan standardiksi.

Kun valitset H.265:n, materiaalisi on tulevaisuudenkestävää. Joka tapauksessa on paljon parempi kuvata korkeammalla resoluutiolla ja pienentää myöhemmin kuin vain kuvata matalaresoluutioista materiaalia.

Melkein kaikki, mikä voi toistaa videota, tukee H.264:ää, mutta H.265-yhteensopivuus on nopeasti kiinni.

Uudempaa koodekkia tuetaan virallisesti nykyisen sukupolven Intel Kaby Lake -suoritinvalikoimassa. Nämä prosessorit sisältävät erityisiä ohjesarjoja H.265-videoiden koodaamiseen/dekoodaukseen, mikä tekee korkearesoluutioisten videoiden toistosta erittäin nopeaa.

Tämä ei rajoita prosessorin kykyä toistaa H.264-muotoa, mutta tukee sujuvampaa videon toistoa käytettäessä H.265-koodekkia. Koska molempien koodekkien toistamiseen tarvitaan erilainen prosessointiteho, tämä voi tarkoittaa suurta eroa H.265-koodekin eri laitteisto- tai ohjelmistototeutuksissa.

H.265 vs. H.264: 5 keskeistä eroa |  Rehellinen. TekniikkaH.265 vs. H.264: 5 keskeistä eroa |  Rehellinen. Tekniikka

Apple on tallentanut videoita H.265-koodekilla iPhone- ja iPad-laitteissaan iOS11:stä lähtien. Microsoft julkaisi myös ilmaisen laajennuksen Windows 10:lle H.265-dekoodauksen tuen lisäämiseksi. Netflix käyttää myös H.265-koodekkia 4K-sisältöön.

Vastaus tähän ei ole niin yksinkertainen. H.264 on nykyinen standardi, eikä sitä poisteta käytöstä lähiaikoina.

Kameratekniikan kehittyessä ja videoresoluutioiden rimaa nostaessamme maailma kuitenkin tarvitsee lopulta uuden koodekin, ja se on todennäköisesti H.265. Vaikka vanhempi koodekki ylittää teknisesti ylivoimaisen sisaruksensa tietyissä olosuhteissa, ei ole epäilystäkään siitä, että H.265 on näistä kahdesta parempi.

Riippuen siitä, minkä tyyppistä sisältöä tallennat, muokkaat ja esität yleisöllesi, sinun on valittava näistä kahdesta. Jos kuvaat 1080p tai jopa 2K, voit silti käyttää H.264-kuvaa, mutta 4K- tai 8K UHD-resoluutiolle on Suositeltavaa vaihtaa H.265.