Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

Löytää todisteita ihmiskunnan historian suurimmasta maanjäristyksestä

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: Löytää todisteita ihmiskunnan historian suurimmasta maanjäristyksestä

Arkeologit ovat hiljattain löytäneet todisteita ihmiskunnan historian suurimmasta tunnetusta maanjäristyksestä. Tämä kauhea 9,5 magnitudin maanjäristys aiheutti 8 000 kilometrin tsunamin ja pakotti ihmiset jättämään viereiset rannikot tuhanneksi vuodeksi.

Järistys tapahtui noin 3 800 vuotta sitten Pohjois-Chilessä, jolloin tektonisen levyn repeämä nosti rannikkoa. Tsunami oli niin voimakas, että se synnytti 20 metriä korkeita aaltoja, jotka ulottuivat Uuteen-Seelantiin ja lähettivät autonkokoisia kiviä satojen kilometrien päähän sisämaahan.

Suurin koskaan kirjattu maanjäristys oli Valdivian maanjäristys vuonna 1960, voimakkuudeltaan 9,4-9,6 Richterin asteikolla Etelä-Chilessä. Se tappoi jopa 6 000 ihmistä ja aiheutti tsunameja Tyynenmeren yli. Valdivian maanjäristyksen aiheuttanut repeämä oli massiivinen, ja se oli 800 km pitkä.

Mutta kuten tutkijat selittävät tutkimuksessa, joka julkaistiin lehden 6. huhtikuuta Tieteelliset edistysaskeleetSuuri maanjäristys oli ankarampi kuin Valdivian maanjäristys, joka johti noin tuhannen kilometrin pituiseen repeämään.

Oletettiin, että tämän suuruinen tapahtuma ei olisi voinut tapahtua maan pohjoisosassa, koska niin pitkää repeämistä ei tapahtuisi”, hän sanoi. James Goof, tutkimuksen kirjoittaja ja geologi Southamptonin yliopistosta Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Kuten Valdivian maanjäristys, tämä muinainen maanjäristys on myös yksi niistä maanjäristyksistä, jotka johtuivat massiivisesta maanvyörymästä.

Nämä maanjäristykset ovat voimakkaimpia maanjäristyksiä, joita tapahtuu maan päällä, kun yksi Maan tektonisista levyistä puristuu tai uppoaa toisen levyn alle.

Kaksi levyä lopulta lukkiutuvat toisiinsa kitkan takia, mutta levyjen törmäyksen aiheuttaneet voimat kerääntyvät silti. Lopulta muodostuu liikaa painetta niin, että kahden levyn välinen kosketuskohta katkeaa aiheuttaen merkittävän murtuman ja vapauttaen energiaa tuhoavien seismisten aaltojen muodossa.

Todisteita tästä massiivisesta maanjäristyksestä on löydetty meri- ja rannikkonäytteistä (esim. rannikkoesiintymistä (rannikkoalueilta peräisin olevia lohkareita, kiviä ja hiekkaa)) sekä kivistä, kuorista ja merestä, jotka tutkijat löysivät kaukaa kohti Atacaman aavikko löydetty.

”Löysimme todisteita merestä ja pienistä olennoista, jotka elivät hiljaa meressä ennen kuin ne heitettiin maihin. Löysimme ne kaikki korkeilta ja maan sydämestä, joten myrsky ei syrjäyttänyt heitä”, Goof sanoi. »

Tutkijat käyttivät radiohiilidatausta ymmärtääkseen paremmin, mikä toi sedimentit niin kauas merestä. Tämä menetelmä mittaa hiilen 14 määrää aineessa. Hiili 14 on yksi hiilen radioaktiivisista isotoopeista, ja tutkijat määrittävät aineen iän mittaamalla sen määrän. Koska hiili-14 on Kaikkialla läsnä, kerrostumat imeytyvät nopeasti muodostuessaan.

Hiilen 14 puoliintumisaika eli aika, joka kuluu puoleen hajoamiseen radioaktiivisesti, on 5730 vuotta.

Siksi tämä menetelmä on Ihanteellinen tutkijoille, jotka haluavat tutkia viimeisiä 50 000 vuotta tutkimalla 14 hajoamattoman hiilen määrää aineessa.

Tutkijat ovat havainneet, että 17 esiintymän näytettä seitsemällä eri porauspaikalla 600 kilometrin päässä Chilen pohjoisrannikolta, tutkijat ovat havainneet, että syrjäytyneet rannikkomateriaalit viittaavat siihen, että se tuotiin maihin noin 3 800 vuotta sitten.

Suurin osa todisteista on peräisin arkeologien kaivamista muinaisista kivirakenteista. Nämä keinotekoiset kiviseinät löytyivät tsunamiesiintymien alta, joista osa oli taaksepäin ja kohti merta. Näiden rakenteiden sijainti viittaa siihen, että voimakkaat tsunamin jälkijäristykset kaatoivat ne. Goof sanoi:

Arkeologinen työmme osoitti, että suuri yhteiskunnallinen muutos tapahtui, kun yhteiskunnat siirtyivät kohti maata ja pois tsunamista. Paikallinen väestö lähti lopulta maasta. Kesti yli tuhat vuotta ennen kuin ihmiset palasivat rantaelämään, mikä on hyvin pitkä aika, kun otetaan huomioon, että he luottivat mereen ravinnon lähteenä.

Uusi tapaus on vanhin tunnettu löytö maanjäristyksestä ja tsunamista eteläisellä pallonpuoliskolla, joka on tuhonnut ihmiselämää. Tutkijat ovat kiinnostuneita tutkimaan aluetta lisää.

He uskovat, että heidän tutkimuksensa voi varoittaa meitä tulevien suurten maanjäristysten mahdollisista vaaroista. Goof sanoi:

Vaikka tällä oli merkittävä vaikutus Chilen väestöön, Etelä-Tyynenmeren saaret olivat autio, kun tsunami iski 3800 vuotta sitten. Ne ovat kuitenkin nyt kaikki täynnä ja monet niistä ovat suosittuja matkailukohteita.

Joten jos tällainen tapahtuma toistuisi, seuraukset voivat olla katastrofaaliset, jos emme ota oppia näistä opetuksista.