Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

Mikä eläin tappaa eniten ihmisiä vuosittain?

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: Mikä eläin tappaa eniten ihmisiä vuosittain?

Animal Kingdom on täynnä tappavia aseita. Leijonan hampaat voivat repiä lihaa, kalkkarokäärme voi pistää myrkkyä verenkiertoon ja virtahepo voi tappaa ihmisen voimakkaillaan leukoillaan. Nämä ovat vain osa tappavista olennoista. Mutta mikä eläin tappaa eniten ihmisiä?

Center for Disease Control and Prevention -raportin mukaan maailman tappavin eläin on hyttynen, joka joidenkin arvioiden mukaan tappaa 500 000 – yli miljoona ihmistä vuosittain.

Mikä on tärkein syy hyttysten tappamiseen? He ovat erilaisten sairauksien, erityisesti malarian, kantajia. “Malaria on pitkään ollut tappava ja tuhoisa ihmispopulaatioille”, Shannon Lado, sairausekologi Carey Institute for Ecosystem Studiesista Millbrookissa, New Yorkissa, kertoi LiveSciencelle.

Malarian aiheuttaa Plasmodium-suvun yksisoluinen loinen, ja Anopheles-hyttyset levittävät sen ihmisestä toiseen. Vaikka tauti on harvinainen Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, se on yleinen osissa Afrikkaa, Etelä-Aasiaa ja Etelä-Amerikkaa. Maailman terveysjärjestön mukaan noin 619 000 ihmistä kuoli malariaan maailmanlaajuisesti vuonna 2021.

Malariaa voidaan usein hoitaa saamalla lääketieteellistä hoitoa. Tämä sairaus voi kuitenkin olla vakava ihmisille, joilla on suuri riski (esim. pienet lapset, raskaana olevat naiset ja ihmiset, joilla on immuunipuutos, kuten HIV ja AIDS). Maailman terveysjärjestön mukaan noin 80 % malariakuolemista Afrikassa tapahtuu alle 5-vuotiailla lapsilla.

Hyttyset levittävät myös sairauksia, kuten denguekuumetta, chikungunyaa, Länsi-Niilin virusta, Zika-virusta ja loisinfektiota lymfaattista filariaasia.

Mutta miksi hyttyset levittävät niin tehokkaita tauteja? Ladon mukaan yksi syy tähän on se, että naarashyttyset ruokkivat verta, mikä Tarkoittaa, että ne voivat siirtää taudinaiheuttajia nopeasti ihmisen verestä toiseen. Ne ovat myös pieniä ja siivekkäitä, joten ne voivat levitä nopeasti ja purra ihmisiä huomaamatta.

Tähän on lisätty se, että jaamme ekosysteemejä ja resursseja. Aivan kuten ihmiset luottavat vedestä elääkseen, hyttyset riippuvat vedestä lisääntyäkseen. Siksi asumme yleensä samoissa paikoissa. “Emme voi täysin eristää itseämme heidän tarvitsemastaan ​​elinympäristöstä”, Ladeau sanoo.

On kuitenkin olemassa tapoja vähentää hyttysten levittämien sairauksien riskiä. Pienilläkin infrastruktuurin Parannuksilla voi olla suuri merkitys, Ladeau huomauttaa. Esimerkiksi ikkunoiden näytöt voivat pitää hyttyset poissa kodistasi, ja putkistot voivat pitää veden poissa hyttysten ulottuvilta. Yksi syy siihen, miksi malaria ei ole yleistä monissa osissa maailmaa, joissa on parempi infrastruktuuri, ovat nämä tilat. Alueilla, joilla ei ole näitä tiloja, hyttysverkot voivat auttaa pitämään hyttyset poissa ihmisten sängyistä. Nämä varotoimet voivat myös suojata muilta hyttysten levittämiltä taudeilta, kuten denguekuumeelta, joka tappaa kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain.

Ilmastonmuutosolosuhteissa kansanterveystoimet hyttysten levittämiä tauteja vastaan ​​ovat kuitenkin vaikeampia.

Kun planeetta lämpenee ja yhä useammat ympäristöt tarjoavat suotuisat olosuhteet näille taudinaiheuttajille ja niitä välittäville hyttysille, nämä taudit voivat levitä uusille alueille, Santa Barbaran Kalifornian yliopiston tautiekologi Andy McDonald kertoi LiveSciencelle.

Hyttyset eivät tietenkään ole ainoita erittäin tappavia eläimiä planeetallamme. Käärmeet tappavat 81 000–138 000 ihmistä joka vuosi, ja niitä pidetään yhtenä ihmisille myrkyllisimmistä eläimistä. Lisäksi noin 59 000 ihmistä kuolee vuosittain raivotautiin, joka tarttuu tartunnan saaneiden nisäkkäiden (pääasiassa koirien) puremien kautta. Myös muut eläimet, kuten makean veden etanat ja petolliset hyönteiset, välittävät tappavia sairauksia ihmisille ja vaativat tuhansia uhreja vuosittain.

Mutta vain yksi eläin kilpailee hyttysen kanssa ollakseen tappavin eläin ihmisille. YK arvioi, että murhat ja aseelliset selkkaukset tappoivat noin 553 000 ihmistä vuonna 2017, mikä tekee ihmisistä yhden myrkyllisimmistä olennoista maan päällä.