Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

Mikä on pakko-oireinen häiriö?

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: Mikä on OCD?

pakkomielle aiheuttaa ja johtaa merkittävään ahdistukseen ja ahdistukseen ihmisissä Pakko-oireinen häiriö toistuvien ja rituaalisten toimien suorittamiseksi tilapäistä helpotusta varten.

Monilla ihmisillä on satunnaisia ​​pakkomielteitä tai pakko-oireita, mutta OCD:n yhteydessä ajatukset ja käytökset vievät aikaa ja häiritsevät päivittäistä toimintaa. Arviolta 2–3 prosenttia yhdysvaltalaisista kamppailee pakko-oireisen häiriön kanssa, joka alkaa usein lapsuudessa, nuoruudessa tai varhaisessa aikuisiässä.

OCD:n tarkkaa syytä ei tunneta, mutta tutkimukset viittaavat siihen, että geneettisten, neurologisten ja ympäristötekijöiden yhdistelmällä on rooli. OCD:n hoitovaihtoehtoja ovat tyypillisesti psykoterapia ja lääkitys oireiden lievittämiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi.

Pakko-oireisen häiriön tyypit

OCD:tä on erilaisia ​​ja niiden oireet voivat ilmetä eri tavoin. OCD on kuitenkin jaettu neljään luokkaan: kontaminaatio, kontrolli, symmetria tai järjestys ja tunkeilevat tai tabu-ajatukset.

Kontaminaatiotyyppinen pakko-oireinen häiriö

Tämän tyyppisessä OCD:ssä saatat pelätä voimakkaasti bakteereita tai sairastua esineistä tai ihmisistä. Tämä voi johtaa liialliseen käsienpesuun tai Mahdollisesti saastuneiden esineiden koskettamisen välttämiseen. Henkilö voi myös olla liian huolissaan kotitalouksien puhdistusaineiden ainesosista tai vaihtaa vaatteita usein koko päivän.

Tämän tyyppisessä OCD:ssä infektion pelko voi esiintyä myös subjektiivisesti, mikä saa ihmisen välttämään ihmisiä, paikkoja tai tilanteita, jotka näyttävät pelottavilta tai likaisilta.

Tarkastustyyppinen pakko-oireinen häiriö

Pakonomaisen tarkistamisen aiheuttaa pelko vahingosta tai vaarasta itselleen tai muille. Tämän OCD-alatyypin kanssa tarkistat usein, että ovet ovat lukittu, elektroniikka on kytketty pois päältä ja autosi jarrut toimivat.

Symmetria- ja järjestystyyppinen OCD

Pakko symmetriaa ja järjestystä kohtaan syntyy tarpeesta, että asiat on kohdistettu täydellisesti, järjestetty tai symmetrinen. Tällaisina aikoina saatat pyrkiä täydellisyyteen ja järjestykseen ja viettää paljon aikaa asioiden järjestämiseen ja järjestämiseen kotona tai töissä, kunnes ne ovat oikein.

Asioiden tekeminen tietyssä järjestyksessä tai asioiden napauttaminen useita kertoja voi olla rutiinia. Tämän tyyppisessä OCD:ssä saatat tuntea äärimmäistä ahdistusta tai uskoa, että jotain kauheaa tapahtuu, jos esineet eivät ole täysin tasapainossa ja symmetrisiä.

Pakko-oireinen häiriö: Häiritsevät tai tabu-ajatukset

OCD:hen liittyvät tunkeilevat ja tabu-ajatukset pyörivät usein väkivallan, seksin tai uskonnon kaltaisten aiheiden ympärillä. Sinulla voi esimerkiksi olla huonoja käsityksiä väkivallasta tai seksuaalisesta häirinnästä. Saatat ajatella liikaa uskonnollista identiteettiäsi tai seksuaalista suuntautumistasi.

Tunkeutuvat ja tabu-ajatukset voivat aiheuttaa syyllisyyden, häpeän ja ahdistuksen tunteita ja saada sinut ryhtymään useisiin pakollisiin toimiin tunteiden rauhoittamiseksi, kuten jatkuvasti rukoilemaan, lyömään itseäsi tai sanomalla tiettyjä lauseita päästäksesi niistä eroon. Poista nämä negatiiviset ajatukset.

Merkki

OCD-oireet jaetaan kahteen ryhmään: pakkomielteisiin ja pakko-oireisiin. Vaikka jotkut ihmiset voivat kokea vain pakkomielteitä tai pakko-oireita, useimmat OCD-potilaat kokevat molempia. Pakko-oireiden ja pakko-oireiden lisäksi OCD-potilaat voivat välttää paikkoja, ihmisiä tai tilanteita, jotka saavat heidät tuntemaan olonsa pakkomielteisiksi tai pakko-oireiksi.

pakkomielle

Pakko-oireinen häiriö sisältää jatkuvia ja usein irrationaalisia pakko-oireita tai mielikuvia, jotka aiheuttavat merkittävää ahdistusta ja ahdistusta. Esimerkkejä pakkomielteistä ovat:

 • Pelko saastumista tai bakteereita
 • Pelko vahingon tai vaaran itsellesi tai muille
 • Jatkuvan vakuuttamisen tarve
 • Ei-toivotut ja epämiellyttävät ajatukset tai kuvat seksuaalisista, uskonnollisista tai väkivaltaisista aiheista

pakota se

Pakotteet ovat toistuvia käyttäytymismalleja tai henkisiä toimia, joita OCD-potilaat suorittavat vähentääkseen ahdistusta ja stressiä tai välttääkseen heidän pakkomielteensä aiheuttaman pelottavan tapahtuman tai tilanteen. Esimerkkejä pakottamisesta ovat:

 • Liiallinen puhdistus tai pesu
 • Tarkista säännöllisesti lukot, laitteet ja muut kohteet varmistaaksesi, että ne ovat turvallisia tai sammutettuja
 • Asioiden johdonmukainen järjestäminen tietyllä tavalla tai tarkan kaavan mukaan
 • Toista lauseita, laske, kirjoita, kosketa tai rukoile hiljaa

Syyt

OCD:n tarkkaa syytä ei täysin ymmärretä, mutta tutkimukset viittaavat siihen, että asiaan voi liittyä useiden tekijöiden yhdistelmä. Näitä tekijöitä ovat:

 • genetiikka: Pakko-oireinen häiriö esiintyy usein perheissä, ja jos vanhemmalla, sisaruksella tai lapsella on OCD, häiriön kehittymisriski kasvaa. Tutkimukset viittaavat siihen, että geeneillä on tärkeämpi rooli, kun OCD: n oireita ilmaantuu lapsuudessa.
 • Aivojen rakenne: Tutkijat ovat havainneet, että OCD-potilailla on erilaiset aivorakenteet ja -toiminnot, erityisesti niissä aivojen osissa, jotka säätelevät tunteita, impulssien hallintaa ja päätöksentekoa.
 • Elämäntapahtumat: Stressaavat tapahtumat ja traumaattiset kokemukset, kuten auto-onnettomuus tai seksuaalinen hyväksikäyttö, voivat laukaista OCD-oireita joillakin ihmisillä. Tutkimusten mukaan tämä on yleisempää naisilla.
 • Rinnakkaiset (tai samanaikaiset) olosuhteet: Ihmisillä, joilla on ahdistuneisuus- tai mielialahäiriöitä, ja henkilöillä, joilla on ollut tiettyjä sairauksia (kuten kurkkutulehdus), on suurempi riski saada pakko-oireinen häiriö.

diagnoosi

Ensimmäinen askel OCD:n diagnosoinnissa on käydä lääkärillä, jolla on tiedot ja taidot OCD:n diagnosoimiseksi, kuten psykiatri, psykologi tai psykologi.

Mikään testi tai menetelmä ei voi lopullisesti diagnosoida OCD:tä. Siksi terveydenhuollon tarjoajat luottavat yleensä ammatilliseen harkintaan saatuaan tietää oireistasi ja sairaushistoriastasi. Jotkut terveydenhuollon tarjoajat voivat suorittaa fyysisen tutkimuksen ja tilata verikokeita tai muita laboratoriotutkimuksia muiden sairauksien seulomiseksi, jotka voivat aiheuttaa OCD:n kaltaisia ​​oireita.

Mikään testi tai menetelmä ei voi lopullisesti diagnosoida OCD:tä, joten lääkärit luottavat yleensä ammatilliseen harkintaan saatuaan tietää oireistasi ja sairaushistoriastasi. Jotkut lääkärit voivat suorittaa fyysisen tutkimuksen ja tilata verikokeita tai muita laboratoriotutkimuksia sulkeakseen pois muita sairauksia, jotka voivat aiheuttaa OCD:n kaltaisia ​​oireita.

Diagnoosin tekemiseen lääkärit käyttävät mielenterveyshäiriöiden diagnostisessa ja tilastollisessa käsikirjassa (DSM-5) lueteltuja OCD-diagnostisia kriteerejä.

Pakko-oireisen häiriön diagnostisia kriteerejä ovat:

 • Pakko, pakko tai molemmat
 • Pakko tai pakkomielle, joka kestää yli tunnin päivässä ja aiheuttaa merkittävää kärsimystä tai häiritsee päivittäistä toimintaa
 • Oireet, jotka eivät johdu huumeiden käytöstä, lääkityksestä tai taustalla olevasta sairaudesta

Lääkärisi järjestää todennäköisesti jäsennellyn kliinisen haastattelun saadaksesi lisätietoja oireistasi, esiintymistiheydestäsi, vaikeudestasi ja laukaisimistasi. Voit käyttää standardoitua luokitusasteikkoa, kuten Yale-Brown Algebraic Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) -asteikkoa, mitataksesi OCD-oireidesi vakavuutta ja kuinka ne häiritsevät päivittäistä elämääsi. Lääkäri kysyy myös lääketieteellisestä ja psykiatrisesta historiastasi, sukuhistoriastasi ja päihteiden käytöstäsi (esim. huumeet ja alkoholi).

Hoito

OCD-hoidon tavoitteena on auttaa sinua oppimaan uusia ja terveellisiä tapoja reagoida ajatuksiisi eliminoidaksesi ja vähentääksesi oireitasi ja niiden vaikutusta elämääsi. Vaikka OCD:hen ei ole parannuskeinoa, on olemassa tehokkaita hoitoja, ja tutkimukset osoittavat, että yli 50 prosenttia OCD-potilaista, jotka noudattavat hoitosuunnitelmaansa, paranevat. OCD:n hoitoon kuuluu yleensä psykoterapian ja lääkityksen yhdistelmä.

psykoterapia

Psykoterapia, erityisesti kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT), on OCD:n ensisijainen hoitomuoto. Altistumisen ja vasteen ehkäisy (ERP) on kognitiivisen käyttäytymisterapian muoto, jossa asteittain altistat itsesi pelollesi tai pakkomielle ja opit korvaamaan pakkokäyttäytymisen terveillä selviytymisstrategioilla, jotka voivat auttaa sinua vähentämään ahdistustasi. Pelko auttaa.

Huumeterapia

Lääkärisi voi määrätä lääkkeitä, joita voidaan käyttää yksinään tai yhdessä psykoterapian kanssa. OCD-potilailla, jotka käyttävät reseptilääkkeitä, oireet vähenevät 40–60 prosenttia.

Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI) ovat tehokkaimpia OCD-lääkkeitä. SSRI-lääkkeet ovat masennuslääkkeitä, mutta ne auttavat myös vähentämään OCD-oireita aivoissa lisäämällä serotoniinin (hormoni, joka auttaa aivojasi säätelemään mielialaa, unta ja muita kehon toimintoja) tasoja.

Kuinka voit estää OCD: n?

Ei ole tunnettua tapaa estää OCD:n kehittymistä, mutta varhainen diagnoosi ja hoito voivat auttaa parantamaan oireita ja estämään niiden pahenemisen ajan myötä.

Stressaavat elämäntapahtumat ja -tilanteet voivat laukaista OCD-oireita. Siksi voi olla hyödyllistä löytää terveellisiä tapoja käsitellä stressiä jollakin tavalla. Mindfulness-tekniikat voivat auttaa sinua näkemään pakkomiellesi objektiivisemmin ja päästämään irti haitallisista ajatuksista.

samanaikaiset olosuhteet

Kun henkilö sairastaa yhtä tai useampaa mielenterveyssairautta samanaikaisesti, ongelmaa kutsutaan komorbiditeetiksi. Noin 90 % OCD-potilaista kärsii ainakin yhdestä muusta mielenterveyssairaudesta. Pakko-oireisen häiriön yleisimpiä häiriöitä ovat:

 • Ahdistuneisuushäiriöt: Jatkuva ja liiallinen huoli ja pelko eri asioista (esim. sosiaalinen ahdistus tai yleistynyt ahdistuneisuushäiriö).
 • Vakava masennushäiriö: Jatkuva surullisuus, toivottomuus ja Kiinnostuksen menetys toimintaan.
 • Syömishäiriöt: epäterveelliset ruokailutottumukset ja huoli kehonkuvasta (kuten anorexia nervosa tai bulimia nervosa).
 • Kaksisuuntainen mielialahäiriö: Äärimmäiset muutokset mielialassa, käyttäytymisessä ja energiatasoissa.
 • Päihteiden väärinkäyttöhäiriö: aineiden (esim. huumeiden tai alkoholin) liiallinen käyttö.

OCD:n kanssa eläminen

OCD:n kanssa eläminen voi olla haastavaa, koska tämän häiriön vaikutus elämääsi voi olla tuhoisa ylivoimaisten ja pakkomielteisten ajatusten ja aikaa vievien pakko-oireiden välillä. Onneksi tehokkailla hoidoilla ja terveillä selviytymisstrategioilla monet OCD-potilaat elävät tyydyttävää ja tuottavaa elämää.

Jos sinulla on äskettäin diagnosoitu OCD tai tiedät jonkun, joka kärsii siitä, häiriöstä lisää oppiminen voi auttaa sinua ymmärtämään, miksi pakkomielle ja pakko-oireet syntyvät, jotta voit selviytyä hoidon aikana. Ja lisää kärsivällisyyttäsi.