Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

Mikä on UEFI? Vertaa sitä BIOSiin ja asenna Windows sillä tavalla

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: Mikä on UEFI? Vertaa sitä BIOSiin ja asenna Windows sillä tavalla

Mikä on UEFI? Vertaa sitä BIOSiin ja asenna Windows sillä tavalla.

Windowsia ei voitu asentaa tähän kiintolevyvirheeseen. Valitsemasi levy vastaa GPT-osion tyyliä, jonka näit Windowsin asennuksen yhteydessä. UEFI on lyhenne sanoista Unified Extensible Firmware Interface, joka on ohjelmiston erikoisominaisuus, joka yhdistää tietokoneen laiteohjelmiston sen käyttöjärjestelmään (OS). UEFI:n odotetaan korvaavan lopulta pääsyöttö-/tulostusjärjestelmän (BIOS), mutta se on yhteensopiva sen kanssa.

Kuten mainittiin, luultavasti kuulit nimen Windowsia asentaessasi! Windows-käyttöjärjestelmä voidaan asentaa sekä vanhana (normaalina) että UEFI:nä. Kun asennat Windowsia vanhana, kiintolevyn tyyliosion on oltava MBR, ja kun asennat Windowsia vanhana, tyyliosion on oltava myös MBR. GPT.

Kahden tilan välisen perustavanlaatuisen eron vuoksi käyttäjät ovat hyvin hämmentyneitä asentaessaan. Yksi käyttäjien suurimmista ongelmista on, että Windowsin asennusohjelma käynnistyy väärin ja aiheuttaa virheilmoituksen. Esimerkiksi:

Jos käyttäjän edellinen Windows oli UEFI/GPT, mutta Windowsin asennusohjelma käynnistettiin vahingossa Legacy/MBR:ssä, näkyviin tulee osion 1 viesti. Jos käyttäjän edellinen Windows oli Legacy/MBR, mutta Windowsin asennusohjelma käynnistettiin vahingossa nimellä UEFI/ GPT on alkanut, osion 2 viesti tulee näkyviin.

Paras ja helpoin ratkaisu näihin ongelmiin on käynnistää flash-muisti oikeaan tilaan ja käynnistää se sitten Windowsin asentamiseksi, mitä yritämme välittää tässä artikkelissa. Tietoja ei tarvitse osioida (ja poistaa tiedot kokonaan), ja saatu virhe voidaan helposti korjata.

UEFI:n tekninen selitys

Kuten tiedät, UEFI toimii erityisen laiteohjelmiston kautta, joka on asennettu tietokoneen emolevylle. UEFI on samanlainen kuin rakennusvaiheessa asennettu BIOS. Se on ensimmäinen ohjelma, joka suoritetaan järjestelmän käynnistyessä. Tarkistaa, mitkä laitteistokomponentit on kytketty, herättää komponentit ja lähettää ne käyttöjärjestelmään. BIOSilla on useita rajoituksia, mukaan lukien kiintolevyosion koko ja tehtävien suorittamiseen kuluva aika.

Useimmat nykyaikaiset järjestelmät tukevat UEFI:ää tavallisen BIOSin lisäksi, vaikka Intel on ilmoittanut poistavansa BIOS-tuen uusilta tietokoneilta.

Mitä UEFI tekee?

UEFI määrittelee uuden tavan alustat ja alustan laiteohjelmistot kommunikoivat keskenään – yksinkertainen vaihtoehto BIOSille, joka käyttää vain käyttöjärjestelmän käynnistämiseen tarvittavia tietoja. Lisäksi UEFI parantaa järjestelmän suojausominaisuuksia ja tukee useimpia olemassa olevia BIOS-järjestelmiä taaksepäin yhteensopivuusominaisuuden avulla.

UEFI sisältää alustatietotaulukot ja kutsuu käynnistys- ja ajonaikaisia ​​palveluita käyttöjärjestelmän latautuessa. Nämä tiedot määrittelevät liitännät ja rakenteet, jotka on otettava käyttöön UEFI:tä tukeville laiteohjelmistoille ja laitteistoille. UEFI on ohjelmoitava, ja sen avulla OEM-valmistajat voivat lisätä ohjelmia ja ohjaimia, ja UEFI on kevyt käyttöjärjestelmä.

Yleisesti ottaen BIOSia pidetään aiempien laskelmien jäännöksenä, kun taas UEFI on kehitys, jolla on vaikutusta tulevaisuudessa. Huolimatta perustavanlaatuisista eroista, jotka helpottavat käyttäjien ymmärtämistä, sitä kutsutaan yleensä nimellä UEFI BIOS.

Asenna Windows UEFI-tilassa

Jos näet seuraavan viestin, katso tämä osa:

Windowsia ei voi asentaa tälle kiintolevylle. Valitulla levyllä on GPT-ositotyyli.

Tämän viestin mukaan:

 • Osiotyylisi on GPT.
 • Edellinen Windows asennettiin UEFI:nä.
 • Jos tyyliosio on GPT, Windows on asennettava UEFI-muodossa.
 • Käynnistät nyt Windows Installerin normaalisti (MBR), mikä on väärin.

Helpoin tapa ratkaista ongelma

Kun asennat, muuta Windows-asemasi GPT:ksi. Miten olisi helpoin tapa:

1. Käynnistä tietokone uudelleen ja paina Shift- ja F10-näppäimiä samanaikaisesti, kun siirryt Windows-näyttöön.

2. Kirjoita nyt avautuvaan Komentorivi-ikkunaan Diskpart ja paina Enter

3. Listaa sitten kiintolevy ja avaa asemiesi luettelo (kuvakaappaus alla).

Näet luettelon asemistani yllä (Disc Zero ja Disc One – Zero Disc on sama kuin C-asema ja levy numero yksi on D-asemani).

4. Kirjoita nyt “#”. Valitse kiintolevy ja kirjoita (kirjoita kiintolevyn numero #-merkin sijaan. Kirjoittamisen jälkeen valitse kovalevy, kirjoita välilyönti ja valitse jokin yllä olevista asemista, johon haluat Windowsin asennettavan. Esimerkiksi. Koska haluan asentaa Windows on C -asemani, kirjoitan “Valitse levy 0” ja paina Enter.

5. Kirjoita nyt Clean ja paina Enter

6. Kirjoita nyt “Muunna MBR” ja paina Enter.

The! Viesti “DiskPart on onnistuneesti muuntanut valitun levyn MBR-muotoon” tulee näkyviin ja voit nyt jatkaa Windowsin asentamista ilman ongelmia (jos ongelma jatkuu, käynnistä järjestelmä uudelleen ja aloita asennus. Ongelmaa ei tapahdu).

BIOS- ja UEFI-käynnistysvertailu

Kun tietokone käynnistyy, sarja tapahtumia alkaa ennen käyttöjärjestelmän latautumista. Laiteohjelmisto stimuloi tietokoneen alijärjestelmiä suorittamaan testejä ja tarjoamaan käynnistyslataimen, joka käynnistää käyttöjärjestelmän ytimen.

Sekä BIOS että UEFI käyttävät matalan tason ohjelmistoja käynnistystä edeltävän Suorituskyvyn hallintaan, ja niillä on erilaisia ​​tekniikoita.

BIOS sijaitsee laitteen emolevyn sirulla ja käynnistää keskusyksikön (CPU), RAM-muistin, oheiskortit ja verkkolaitteet. BIOS suorittaa POST-testin. POST varmistaa, että laitteisto on määritetty oikein ja kaikki komponentit toimivat suunnitellusti.

BIOS toimii vain 16-bittisessä prosessorissa, mikä rajoittaa ohjelmistokäskyjen määrää, jotka laiteohjelmisto voi suorittaa kerralla. BIOSissa on 1 Mt muistia tehtäviensä suorittamiseen. Siksi liitännät ja laitteet käynnistetään peräkkäin, mikä on tehokasta, kun järjestelmä käynnistyy hitaasti.

BIOS luottaa MBR:ään (Master Boot Record), joka suorittaa käyttöjärjestelmän ja käynnistyslataimen. MBR käyttää 32-bittisiä arvoja kuvaamaan osion siirtymää ja pituutta, rajoittaen BIOS-järjestelmät 2 teratavun (TB) asemaan ja enintään neljään osioon.

UEFI toimii kuin miniatyrisoitu käyttöjärjestelmä käyttöjärjestelmän ja laiteohjelmiston välillä.

Suorittaa samat testit ja vianmääritykset käynnistyksen yhteydessä kuin BIOS, mutta tarjoaa enemmän joustavuutta. Käyttöjärjestelmä käynnistyy suoraan UEFI:ään. Sinun ei siis tarvitse painaa näppäimiä peräkkäin, kuten BIOS:ia käynnistettäessä.

UEFI tallentaa raakadatan EFI-tiedostoosioon haihtumattomassa flash-muistissa käyttöjärjestelmän sijaan. UEFI voidaan myös ladata käynnistyksen yhteydessä asemalta tai verkkotilauksesta. UEFI-osiojärjestelmä on joustavampi kuin MBR, joka tunnetaan nimellä Partition Table with Unique Global Identifiers tai GPT. Intel kehitti myös GPT:n osana EFI:tä. GPT käyttää 64-bittisiä arvoja jopa 128 osion luomiseen, ja sitä tarvitaan järjestelmissä, jotka toimivat 2 Tt:n ja suuremmilla asemilla. EFI-osio käyttää tiedostojen varaustaulukkoa, kuten FAT16, FAT32 tai virtuaalinen FAT.

Useimmissa pöytätietokoneissa, kannettavissa tietokoneissa ja uudemmissa tableteissa on UEFI-laiteohjelmisto, joka käyttää yhteensopimatonta tukitilaa vanhemmille 32-bittisille Windowsille. BIOS-tukea odotetaan pian, mutta siirtyminen UEFI:ään on hyvässä vauhdissa. Vuonna 2013 Advanced Configuration Monitoring and Power Interface (ACPI) siirrettiin UEFI-foorumiin.

Ensin HP:n, Intelin, Microsoftin, Phoenix Technologiesin ja Toshiban kehittämä ACPI on avoin BIOS-standardi, joka ohjaa kunkin oheislaitteen suorituskykyä.

Emolevy- tai järjestelmäkohtaiset työkalut UEFI/BIOS-käyttöön vaihtelevat yhtiöittäin ja näyttävät erilaisilta, mutta niiden suorituskyky vaihtelee vain vähän.

UEFI:n edut

UEFI tarjoaa merkittäviä etuja BIOSiin verrattuna, mukaan lukien:

 • Venetila. Microsoftin käyttäjät voivat käyttää 32- tai 64-bittistä UEFI Windowsia. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin, että käyttöjärjestelmän bittitila ja laiteohjelmiston bittitila ovat samat viestintäongelmien välttämiseksi
 • ajon aikana.
 • Liikkuu. UEFI tukee käynnistysasemia, joiden kapasiteetti on vähintään 2,2 teratavua, mukaan lukien asemat, joiden teoreettinen kapasiteetti on 9,4 zettatavua, mikä on paljon suurempi kuin käytettävissä oleva enimmäiskapasiteetti.
 • Kuljettaja. UEFI tukee erillisiä ohjaimia, kun BIOS-asema on tallennettu ROM-muistiin. Näitä on säädettävä yhteensopivuussyistä, kun asemia vaihdetaan tai muutoksia tehdään.
 • Graafinen käyttöliittymä (GUI): UEFI lisää helpommin uusia moduuleja graafiseen käyttöliittymään, mukaan lukien laiteohjaimet emolevyn laitteistoille ja järjestelmään liitetyille oheislaitteille.
 • Useiden käyttöjärjestelmien tuki: BIOS käyttää vain yhtä käynnistyslatainta, mutta UEFI sallii muiden Linux-versioiden asentamisen Windows-käyttöjärjestelmän kanssa järjestelmän EFI-osioon.
 • Ohjelmointi: UEFI-käyttöjärjestelmä on kirjoitettu C-kielellä, ja käyttäjät voivat lisätä tai poistaa Ominaisuuksia vähemmällä ohjelmoinnilla kuin BIOS. Tämä ohjelmointi tehdään kokoonpanokielellä ja joskus yhdistetään C-kieleen.
 • Suojaus: Secure Boot on UEFI-protokolla Windows 8:lle ja uudemmille. Secure Boot tekee järjestelmän laiteohjelmiston vastuussa laitteen ja järjestelmän validoinnista. Tavoitteena on estää hakkereita asentamasta rootkit-paketteja käynnistyksen ja käyttöjärjestelmään siirron välillä. Secure Boot antaa myös valtuutetun käyttäjän määrittää verkkoja ja tehdä vianmäärityksen etänä, kun taas BIOS vaatii järjestelmänvalvojan fyysistä läsnäoloa.

Tietokonevalmistajat ovat vähitellen siirtymässä pois BIOSista ja lisäämässä UEFI-laiteohjelmistoa uusiin CSM-laitteisiin. CSM:n avulla UEFI-pohjaiset järjestelmät voivat käyttää vanhaa BIOS-tilaa toimiakseen Windowsin vanhempien versioiden ja muiden käyttöjärjestelmien kanssa. Käyttäjät saattavat kuitenkin mieluummin päivittää käyttöjärjestelmän uusimpaan versioon hyötyäkseen UEFI:stä ja sen eduista.

UEFI:n haitat

Ohjelmistot ovat aina uhkien kohteena, eikä UEFI ole poikkeus. Yksi näistä hyökkäyksistä oli nimeltään “TrickBot” joulukuussa 2020. TrickBot-haittaohjelma yrittää vakoilla laitteen laiteohjelmistoa ja voi saada haittaohjelman korruptoitumaan järjestelmän käynnistysprosessin ja pääsemään käyttöjärjestelmään.

ESET Research (slovakialainen mediayritys) julkaisi TrickBot-tiedot vuonna 2018, ja se väittää löytäneensä rootkitin, jonka avulla hakkerit voivat skannata UEFI-käyttöjärjestelmän ja asentaa siihen haitallista koodia.

Diplomi

Turvallisuusongelmien lisäksi UEFI:hen siirtyminen lisää myös flash-asennuskustannuksia. Ne ovat kuitenkin nopeampia kuin kiintolevyt. Vanhemmat järjestelmät saattavat tarvita päivityksen, kuten suuremman flash-aseman emolevyllä.

Toinen mahdollinen haittapuoli on UEFI:n riippuvuus FAT-tiedostomuodosta, jota käyttöjärjestelmä hallitsee. Suuremmat asemaosiot voivat kuormittaa järjestelmää raskaasti, mikä vaikuttaa UEFI:n suorituskykyetuihin. Tässä BIOS voi olla hyödyllisempi vaihtoehto, etenkin jos tietokoneessa on vanhempi käyttöjärjestelmän versio ja pienemmät käynnistyslevyt.

Sisällysluettelo