Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

Mitä välimuistin osiointi on? Vaikuttaako se yksityisyytesi?

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: Mikä on välimuistin osiointi? Vaikuttaako se yksityisyytesi?

Verkkoselain koostuu useista liikkuvista osista, ja jokainen osa toimii yhdessä tarjotakseen halutun käyttökokemuksen. Selaintietokanta on yksi tällainen osa, ja se on vastuussa tietojen tallentamisesta Paikallisesti tietokoneelle henkilökohtaisen ja nopeamman selauskokemuksen tarjoamiseksi.

Tämä tietokanta on vastuussa evästeiden ja muiden tunnisteiden, kuten kirjautumistietojen, tallentamisesta, joita verkkosivustot tarvitsevat toimiakseen oikein. Siinä on myös välimuisti, joka vastaa verkkosivustojen resurssien tallentamisesta, mikä nopeuttaa verkkosivustojen latautumista, mikä parantaa käyttökokemusta.

Vaikka välimuisti mahdollistaa nopeamman käyttökokemuksen, se aiheuttaa turvallisuusriskejä osoitettu välimuistin osioinnin kautta, mutta viekö välimuistin osiointi yksityisyytesi?

Tässä artikkelissa puhumme välimuistin osiointitekniikoista ja niihin liittyvistä tietosuojauhkista.

Lue myös: Mitä on esihahmonnus Chromessa? Yksityisyysongelmat

Mitä välimuisti on?

Jokainen vierailemasi Verkkosivusto koostuu useista kuvista ja fonteista. Nämä kuvat ja fontit on ladattava eri palvelimilta, ja näiden tietojen käyttäminen edellyttää verkkopyyntöjä.

Jokainen selaimesi verkkopyyntö pidentää verkkosivuston latausaikaa. Tämän yleiskuorman vähentämiseksi kehittäjät ovat kehittäneet välimuistin konseptin, jossa resurssit tallennetaan paikalliselle tietokoneelle sivun latausaikojen lyhentämiseksi. Toinen verkkosivusto voi käyttää näitä resursseja ilman verkkopyyntöä palvelimilleen, mikä parantaa selauskokemusta.

Kun vierailet verkkosivuston useilla sivuilla, selain tallentaa välimuistiin yrityksen logon tai muita tarvittavia resursseja jokaisella verkkosivuston sivulla. Tämä lyhentää verkkosivuston renderöintiaikaa, koska selaimen ei tarvitse pyytää näitä resursseja uudelleen, koska ne ovat saatavilla itse järjestelmässä.

Välimuistia käytetään myös kirjasinkirjastojen ja muiden kehyskirjastojen, kuten JQueryn, tallentamiseen sisällönjakeluverkoista, jotka ovat välttämättömiä sivujen näyttämiseksi oikein. Näiden kirjastojen tallentaminen välimuistiin auttaa verkkosivustoja latautumaan nopeammin, koska useimmat verkkosivustot käyttävät samanlaisia ​​kirjastoja. Kun kirjasto on järjestelmässä, selaimen ei tarvitse pyytää resursseja uudelleen.

Lue myös: Mikä on DNS-välimuistin myrkytys? Kuinka suojaat tietokonettasi?

Välimuistin haavoittuvuudet

Vaikka välimuistilla on monia etuja, se luo useita tietoturva-aukkoja, joita voidaan hyödyntää sivustojen välisessä seurannassa ja hakuhyökkäyksissä. Alla on lyhyt katsaus näistä haavoittuvuuksista

  • Käyttäjän selaushistorian seuranta: Jokainen hyökkääjä voi seurata käyttäjän selaushistoriaa katsomalla selaimen välimuistiin tallennettuja tietoja. Välimuistin kohteita katsomalla hyökkääjä voi tehdä valistuneen arvion käyttäjän selaustottumuksista.
  • Sivustojen välinen seuranta: Välimuistia voidaan käyttää evästeiden kaltaisten tunnisteiden tallentamiseen, joita kolmannen osapuolen mainosyritykset voivat käyttää sivustojen väliseen seurantaan.
  • Sivukanavahyökkäykset: Kun tiedot tallennetaan selaimesi välimuistiin, pyynnöt käsitellään nopeammin ja hyökkääjä voi käyttää vasteaikaeroa henkilökohtaisten tietojen paljastamiseen.

Lue myös: Mikä on L1, L2 ja L3 CPU-välimuisti? Kuinka se toimii?

Kuten nimestä voi päätellä, välimuistin osiointi jakaa selaimen välimuistin useisiin osiin, jotta vain tietty verkkosivusto voi käyttää välimuistissa olevia resursseja. Tämä estää muita verkkosivustoja pääsemästä välimuistiin tallennettuihin tietoihin, mikä suojaa käyttäjätietoja.

Chrome käyttää tämän tehtävän suorittamiseen verkkoavainten eristystä, joka luo ainutlaatuisen avaimen selaimen välimuistiresursseille. Tämä eristystekniikka käyttää huipputason verkkosivustojen tietoja ja nykyisiä iframe-tietoja luomaan yksilöllisen tunnisteen, joka estää muita verkkosivustoja pääsemästä välimuistin tietoihin.

Vaikka välimuistin osiointi tarjoaa paljon turvallisuutta verrattuna monoliittiseen välimuistiin, siinä on joitain puutteita.

  • Verkkosivujen hitaampi renderöinti: Koska useat verkkosivustot eivät voi käyttää välimuistissa olevia kirjastoja, on tehtävä useita pyyntöjä niiden hakemiseksi. Tämä pidentää verkkosivuston lataamiseen kuluvaa aikaa, jos kirjastoja ei ole tallennettu verkkosivuston palvelimelle ja ne ovat riippuvaisia ​​sisällönjakeluverkostosta. Google Fontsin suorituskykyyn on vaikuttanut myös välimuistin osiointi, ja on parempi idea isännöidä kirjasimia kuin hankkia ne sisällönjakeluverkosta.
  • Tietosuojaongelmat: Koska useat verkkosivustot eivät voi käyttää järjestelmääsi paikallisesti tallennettuja kirjastoja, selain lähettää verkkopyynnön CDN-palvelimille joka kerta, kun vierailet isännöityä kirjastoa käyttävällä verkkosivustolla. Tämä välittää IP-tietosi ja muut arkaluontoiset tiedot CDN-palvelimille aina, kun pyydät kirjastoa.

Suojautuaksesi välimuistin osioinnin haitoilta voit käyttää laajennuksia, jotka luovat paikallisen CDN-emuloinnin järjestelmällesi ja palvelevat kirjastoja paikallisesti, tai voit myös käyttää vaihtoehtoa Chromelle.

Lue myös: Kuinka selaimet toimivat? Tiede verkkosivun luomisen takana