Verdienen Sie Geld mit Ihren Tech-Blogs, Gadgets und Tipps

OLED ja sen jälkeen: mikä on seuraavan sukupolven mobiilinäyttöjen tekniikka?

Huomautus: Seuraava artikkeli auttaa sinua: OLED ja muut: mikä on seuraavan sukupolven mobiilinäyttöjen tekniikka?

OLED-tekniikasta on tullut viime vuosina eniten käytetty ja jopa kustannustehokkain älypuhelinten näyttötekniikka. Tämä tekniikka on kehittynyt niin, että pikselien palamisen kaltaisia ​​ongelmia esiintyy harvoin todellisessa maailmassa, vaikka näytöt eivät ole yhtenäisiä.

Nähtäväksi jää, löytyykö näistä edistyksistä huolimatta kilpailevaa teknologiaa, joka pysyy OLEDin perässä. Jos vastaus on ei, mitä muutoksia ja parannuksia seuraavan sukupolven OLED-paneelien on tehtävä voidakseen hyödyntää nykyistä teknologiaa?

Mikro-LEDit tai Mini-LEDit tai ei mitään

Vuoden 2018 ensimmäiset mikro-LED-näytöt esitellään. Siitä lähtien kaikki ovat odottaneet, että nämä näytöt jonakin päivänä löytävät tiensä älypuhelimiin.

Micro LED -näytöt

Mikro-LED-näytöt koostuvat miljoonista mikronikokoisista LEDeistä ja käyttävät OLED-tekniikan tavoin säteilytekniikkaa. Tällä tekniikalla jokainen pikseli valaistaan ​​yksilöllisesti ja yksilöllisesti. Pikselit eivät vaadi taustavaloa, ja ne näyttävät mustana vaikuttavalla laadulla. Näissä näytöissä valoa ei lähetetä, kun pikseliä ei käytetä, jolloin käyttäjä tuntee mustemaisen mustan.

Mikro-LED-teknologian neljäntenä vuonna olemme vielä kaukana tätä tekniikkaa käyttävien näyttöjen massatuotannosta.

Micro LED -näytöt tarjoavat monia etuja muihin kokoelmiin verrattuna, kuten: B. suurempi kirkkaus ja pikselitiheys, pienempi virrankulutus ja pienempi palovammojen riski. Nämä paneelit voidaan liittää toisiinsa ilman rajoituksia toisiinsa liitettyjen paneelien määrälle. Tämän ansiosta näyttöjä voidaan valmistaa jalkamitoissa tuuman sijaan ja saavuttaa 16K ja jopa enemmän resoluutioita.

Mikro-LED-tekniikan valmistus edellyttää miljoonien mikroskooppisten LEDien siirtoa ja siirtämistä, mikä varmistaa, että jokainen on turvallinen. Tästä syystä näyttöjen massatuotanto tällä tekniikalla ei vaikuta kovin taloudelliselta.

Mobiilinäytössä mikro-LED-tekniikan käytön edut eivät välttämättä ole merkittävien valmistuskustannusten arvoisia; Tästä syystä Apple ja muut mikro-LED-näyttöjen parissa työskentelevät yritykset harkitsevat ensin teknologian käyttöä virtuaalitodellisuudessa / lisätyssä todellisuudessa (AR/VR) ja puettavissa laitteissaan. Koska mikro-LEDit näyttävät olevan pian ulottumattomissa, jää nähtäväksi, kuinka toimiva mini-LED-tekniikka tulee olemaan.

Mini LED-näytöt

Mini-LED-tekniikalla varustetut näytöt tarjoavat suuremman kontrastin ja kirkkauden kuin perinteiset LCD-näytöt, ja niitä myydään halvemmalla. Perinteisissä LED-näytöksissä käytetään kymmeniä tai satoja LEDejä taustavalaistukseen. Mini-LED-näytöillä näiden komponenttien mitat kuitenkin pienenevät ja niiden määrä kasvaa tuhansiin.

Mini-LED-näytöt mahdollistavat himmennysprosessin paremman hallinnan käyttämällä pienempiä LED-valoja. Tällä ominaisuudella on olennainen rooli näytön alueen täydellisessä tummenemisessa ja syvemmän mustan aikaansaamisessa.

Vaikka jotkut raportit vuonna 2018 ehdottivat, että Mini LED -näyttöjä käytettäisiin Xiaomi- ja Huawei-älypuhelimissa, näin ei tapahtunut, eivätkä Mini LED -näytöt saavuttaneet useampaa laitetta kuin uusimmat MacBook Pro- ja iPad Pro -mallit.

OLED-paneelien tuotanto on kasvanut (ainakin pienempien näyttöjen osalta) siinä määrin, että muut mini-LED-näytöt tuskin pysyy hintansa perässä. Pienempien näyttöjen massatuotanto OLED-teknologialla teki mahdottomaksi mini-LED-näyttöjen kilpailla OLEDin kanssa älypuhelinten näyttömarkkinoilla. Jopa Apple ei näytä välittävän liikaa tästä tekniikasta, ja joidenkin huhujen mukaan yritys aikoo käyttää LG OLED -paneeleja tulevissa iPad-malleissaan.

QD-OLED-tekniikka on mahdollinen ehdokas seuraavan sukupolven mobiilinäyttöihin

Uusi QD-OLED-näyttötekniikka on Samsungin ansiota, ja se on Samsung Displayn uusi tuote, joka aiheutti paljon kohua CES 2022 -messuilla. Tämä tekniikka (lyhenne sanoista Quantum Dot Organic Light Emitting Diode) on lyhenne sanoista “Quantum Dot-based”. “Orgaaniset valodiodit”, Samsung esitteli ensimmäisen kerran vuonna 2019. Jotkut huhut viittaavat siihen, että QD-OLED-tekniikka tulee massatuotantoon marraskuusta 2022 alkaen. Tätä tekniikkaa kutsutaan joskus QD-näytöksi.

QD-OLED-tekniikka on parannettu versio OLED-tekniikasta. Samsung Display väittää tarjoavansa laajimman värivalikoiman näyttöteknologioissa ja näyttäen yksityiskohtaisemmin monissa paikoissa, joissa aiemmin kirkkaat täplät näkyivät vain valkoisessa valossa.

Lisäksi kuvan tummemmat osat näkyvät paremmin dramaattisella kvanttipisteiden värintoistolla ja mustien yksityiskohdat näkyvät paremmin. Kvanttipisteiden ansiosta tällä tekniikalla varustetuissa näytöissä on täydellinen katselukulma.

QD-OLED-tekniikka lupaa enemmän kirkkautta ja paremman väripeiton kuin perinteiset OLED-näytöt

On huomattava, että QD-OLED-tekniikan televisiomarkkinoille tuomat edut eivät välttämättä koske älypuhelinten näyttömarkkinoita. Tällä hetkellä useimmissa OLED-Televisioissa on LG W-OLED -paneelit, jotka käyttävät valkoista valoa ja värisuodattimia punaisen, vihreän ja sinisen tuottamiseen.

Taustavalon suodatus on tuhoisa prosessi, joka vähentää kirkkautta ja värien määrää. QD-OLED-tekniikka voi tehdä väreistä paljon tehokkaampia, mikä lisää kirkkautta ja parantaa näytön värintoistoa.

Samsungin AMOLED-paneelit älypuhelimille käyttävät tyypillisesti PenTile RG-BG -alipikseliä punaisilla, vihreillä ja sinisillä alipikseleillä. Tämä tekniikka ei vaadi suodatinta; Siksi tällä tekniikalla varustetut mobiilinäytöt ovat tällä hetkellä tehokkaampia kuin nykyiset TV-paneelit.

Vaikka QD-OLED-tekniikka voisi tuoda lisää parannuksia älypuhelinten näyttöihin, tekniikka on vielä lapsenkengissään, eikä sillä ole niin suurta eroa kuin väitetään.

Älypuhelimissa käytetyt OLED-paneelit eivät myöskään ole täydellisiä. PenTile-näytöissä on kaksi kertaa enemmän vihreitä osapikseleitä kuin punaisissa ja sinisissä; Tämä tarkoittaa, että riittävä terävyys (terävyys, jonka silmämme havaitsevat) on hieman ilmoitettua pienempi. Tässä suhteessa QD-OLED-paneelit ja niiden yhtenäinen RGB-alipikselimatriisi voivat ylittää nykypäivän älypuhelimien näytöt.

PenTile-näytöt

Vuonna 2013 Samsung muutti käytäntöjään ja käytti PenTile-matriiseja RGB:iden sijaan energiankulutuksen vähentämiseksi. Vihreät osapikselit kuluttavat vähän energiaa ja silmämme ovat herkempiä vihreälle kuin punaiselle tai siniselle. Siksi PenTile-näytön osapikselit eivät vaadi paljon tehoa riittävän resoluution saavuttamiseksi; Tämän vuoksi pysyvän pikselien loppuunpalamisen tai värimuutosten todennäköisyys pienenee. Siksi Samsung saattaa jatkaa PenTile-pohjaisen AMOLED-tekniikan käyttöä vielä jonkin aikaa.

rgb-vs-pentile-amoled

Toinen asia on, että QD-OLED-tekniikan energiankulutuksesta ja kestävyydestä ei ole vielä tarpeeksi tietoa. Lisäksi QD-OLED-paneelit käyttävät sinisiä säteilijöitä, jotka ovat herkempiä palovammoille kuin punaiset ja vihreät.

Kaiken kaikkiaan QD-OLED-tekniikka näyttää olevan lupaava seuraava askel älypuhelinten näytöille; Mutta tekniikka on vielä lapsenkengissään, ja on liian aikaista arvioida.

Samsung Display on vasta juuri esitellyt QD-OLED-näytönsä suuressa mittakaavassa, emmekä vieläkään tiedä, voidaanko tätä tekniikkaa käyttää älypuhelimissa, tableteissa tai jopa kannettavissa Tietokoneissa.

Lisäksi raportit viittaavat siihen, että ensimmäisen sukupolven QD-OLED-paneelien tuotanto toi Samsungille suhteellisen vähän voittoa; Koska vain noin 30 % näistä paneeleista on valmistettu oikein. Tämä prosenttiosuus on paljon pienempi kuin AMOLED-paneelien valmistuksen 80–90 prosentin voitto ja estää hinnanalennukset.

Oletetaan, että nämä korealaiset valmistajat voisivat erikoistua QD-OLED-paneelien tuotannon tehokkuuden lisäämiseen. Voimme toivoa, että tämä tekniikka yleistyy ja näemme sen käytön älypuhelimien näytöissä.

Optimistisin tapaus: OLED-tekniikan jatkuva kehitys

Samsung Display parantaa tuotantoprosessiaan ja kulutustarvikkeitaan joka vuosi. Näiden parannusten toteuttaminen lippulaivapuhelimissa on kuitenkin yleensä aikaa vievää. Esimerkiksi Galaxy S21 Ultra oli ensimmäinen älypuhelin, jossa oli Samsungin päivitetty OLED-tekniikka, epävirallisesti M11. Tämä tekniikka vähentää virrankulutusta 25-30 % edelliseen sukupolveen verrattuna.

Galaxy S21 Ultrassa käytetty tekniikka oli vain pieni osa Samsungin muuttuvasta LTPO/HOP-päivitysnopeudesta, joka esiteltiin ensimmäisen kerran Galaxy Note 20 Ultrassa.

Yksi käyttöliittymä Samsung Galaxy S21 Ultrassa

Pelkästään OLED-tekniikan uudet edistysaskeleet voivat saada aikaan valtavan muutoksen ajan myötä. OLED-paneelien LTPO-teknologian ansiosta näytöt voivat muuttaa virkistystaajuutta dynaamisesti eri olosuhteista riippuen. HOP täydentää LTPO-teknologiaa ja mahdollistaa nopeamman vaihdon transistorien välillä ja merkittävän virrankulutuksen vähentämisen.

Viimeaikaiset edistysaskeleet OLED-tekniikassa voivat parantaa merkittävästi virrankulutusta ja akun käyttöikää.

Samsung jatkoi vanhemman OLED-teknologian käyttöä vähentääkseen tuotantokustannuksia muissa 2021 Samsung-älypuhelimissaan, kuten Galaxy S21 ja S21 Plus. Korealainen teknologiajätti hyödynsi uuden sukupolven OLED-teknologiaansa S22 Plus -puhelimella vuonna 2022 ja esitteli yllättäen sarjan perusmallin samalla tekniikalla kuin edellinen sukupolvi. Yllättäen yritys ei käyttänyt uudemman sukupolven OLED-teknologiaa lippulaivassa S22 Ultra ja näyttää haluavan lykätä tätä seuraavan sukupolven lippulaivaan.

Mitä me kaikki odotamme seuraavan sukupolven älypuhelinpaneeleilta Lisääntynyt tuottavuus Ensinnäkin. Olettaen, että uudet sirut eivät vaadi enemmän tehoa kuin aikaisemmat sukupolvet, voimme toivoa, että matkapuhelimien akun kesto ja kestävyys muuttuvat tulevina vuosina entistä vaihtelevammiksi muuttuvien virkistystaajuuksien teknisten parannusten myötä.

Esimerkiksi S22:n ja S22:n virkistystaajuutta voitiin pienentää vain 48 Hz:iin; Mutta vielä on paljon tilaa lisävähennyksille.

Nykyään puhelimet, kuten Samsung Galaxy S22 Ultra ja Find X5 Pro Oppo, voivat pienentää virkistystaajuuden 10 Hz:iin; Siksi tämä tekniikka voitaisiin laajentaa lähivuosina myös keskitason matkapuhelimiin.

On huomattava, että OLED-tekniikka on tällä hetkellä ainoa saatavilla oleva teknologia taittuvien puhelimien joustaville paneeleille. Jotta voimme vaikuttaa näihin puhelimiin, meidän on odotettava kilpailevien teknologioiden ilmestymistä.

Sisällysluettelo